1 av 3
Ingegerd Olsson, trädgårdslärare Himmelstalundsgymnasiet
2 av 3
Maja Suslin / SCANPIX
3 av 3
Ann-Marie Nilsson driver Lövdalens hendelsträdgård
Östergötland

Vårblommorna slår ut sent

Vårvärmen har lyst med sin frånvaro en längre tid. Den kalla och långa vintern har gjort det problematiskt för växterna.

– Allt som har gröna blad kvar, som behåller dem på vintern, sådana växter tar mycket stryk av den här vintern. Om det blir brist så är det väl på sådana buskar; barrväxter, mahonia kanske i viss mån rhododendron eftersom det har varit kallt i hela Europa, säger Ingegerd Olsson, trädgårdslärare på Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping.

På grund av plogning och snö som faller från taken har många växter tagit stryk. Den sena våren har dessutom lett till att odlarna märkt en stor skillnad, kylan och mörkret påverkar blomning och rotning.

– Förra året sålde vi pensér vid dagens datum och i år kan man nog räkna med i alla fall två, tre veckor senare, säger Ann-Marie Nilsson, som driver Lövdalens handelsträdgård strax utanför Norrköping.

I växthuset trängs de ofärdiga penséerna. I normala fall hade de redan flyttat ut i kallväxthuset. Även köplusten lyser med sin frånvaro.

– Man märker att många inte fått den här riktiga lusten varken att så frö och den här odlingslusten. Men kommer bara solen och våren så är jag övertygad om att kunderna kommer, säger Ann-Marie Nilsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".