1 av 2
Foto: Maria Turdén/SR Östergötland
2 av 2
Foto: Maria Turdén/SR Östergötland

I morgon är det persiskt nyår

På vårdagjämningen firas det persiska nyåret Nouruz, som betyder ny dag. I morgon kväll är det dags och förberedelserna är i full gång.

David Nori i Norrköping ser fram emot högtiden då familj och släktingar samlas:

– Det är jätte, jätteviktigt för oss, det är en tradition sedan många tusen år, konstaterar han.

Nouruz är en nationell högtid och i flera länder som Iran, Afganistan och Kurdistan är det lov i skolor och myndigheter håller stängt. Högtiden som kan jämföras med julafton har firats i mer än 3000 år för att välkomna våren och infaller på vårdagjämningen. Shiva Ersahdi har förberett sig inför firandet:

– Jag har storstädat hemma och sedan har jag köpt lite persiska kakor och frukt och nötter och så.

Nyåret firas oftast inom familjen men i Stockholm i Globen kommer det att vara en stor fest imorgon med iranska artister. Maten är också viktig och på bordet ska det finnas sju saker som börjar på S på persiska som symboliserar olika saker. Att fira Nouruz är något som Shiva Ershadi vill föra vidare till sin dotter:

– Det är en jättestor tradition som vi har i Iran, oavsett vad vi har för religion. Och som mamma tycker jag att det är min uppgift att föra över detta till mitt barn, så att hon har känslan kvar, säger Shiva Ershadi.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".