Östgötapendeln
Östergötland

Slutmumlat på tågstationerna

Kritik mot dålig ljudkvalité har lett till att Banverket och SJ planerar att byta ut det befintliga systemet med högtalarutrop på landets järnvägsstationer. Nästa år ska en och samma röst höras i utropen.

– Det är ojämn kvalitet, ibland är det väldigt tydligt och man hör bra, andra gånger hör man knappt inte alls vad som sägs, säger Marita Rosander, resenär på Norrköpings centralstation.

Banverket och SJ har fått många klagomål på högtalarutropen på järnvägsstationerna den senaste tiden. Nu ska dagens gamla telefonsystem ses över. I sommar ska ett nytt system testas för att sedan utvärderas och installeras på samtliga järnvägsstationer nästa år.

– Ljudkvalitén blir annorlunda i och med att vi kommer att få exakt samma röst varje gång. Idag är det olika personer som pratar, vilket gör det svårare att ställa in ljudkvalitén på stationerna, säger Karl Åkerlund, som ansvarar för trafikinformationen vid Banverket.

Förändringen uppskattas av resenärerna.

– Det låter ju bra, om det är en tydlig röst, säger Lennart Holmgren.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".