1 av 2
Matilda Davidsson från Motala funderar på att starta eget företag. Simon Andersson från Vadstena vill bli svetsare. Foto: Raina Medelius/SR Östergötland
2 av 2
Projektledare Olivera Isak på Arbetsförmedlingen i Motala.Foto: Raina Medelius/SR Östergötland
Motala/vadstena

Varannan deltagare har fått jobb

Ett samarbete mellan Vadstena, Motala och Arbetsförmedlingen för arbetslösa ungdomar har gett varannan deltagare jobb eller annan sysselsättning. Det handlar om projektet Ung Möjlighet som är ett EU-stött samarbete mellan de båda kommunerna och Arbetsförmedlingen.

Den här dagen är det filmvisning i projektet Ung Möjlighet som håller till i Motala. Det är ungdomarna själva som filmat ute på olika arbetsplatser. Men arbetssökande Simon Andersson från Vadstena tycker inte att det har varit så givande ännu:

– Men det är alltid kul att göra någonting om dagarna, istället för att sitta hemma och glo, säger han.

Deltagarna i Ung Möjlighet läser också samhällskunskap, de får mycket vägledning i olika former och möter många arbetsgivare, förutom då det vanliga arbetet med meritförteckningar och jobbsökande.

Det EU-stödda projektet har pågått i snart ett och ett halvt år och har lika lång tid kvar. Hittills har ungefär 50 procent av deltagarna hittat en sysselsättning av något slag efter projektet. Målet var 60 procent, och mellanskillnaden anses bero på lågkonjunkturen.

Christer Lordh är barn- och utbildningschef i Vadstena, och mycket nöjd med samarbetet mellan Motala, Vadstena och Arbetsförmedlingen:

– Det roliga i det här tycker jag är, att en förhållandevis stor kommun och en förhållandevis liten kommun har tillsammans med en statlig aktör kunnat göra något över kommungränserna, kommenterar Christer Lordh.

Ung Möjlighet skiljer sig en hel del från Arbetsförmedlingens vanliga arbete, menar projektledare Olivera Isak. Här finns inga kölappar och personalen är mån om att försöka få en bra kontakt med var och en i projektet:

– Det blir ju så att säga kanske en kvalitativ nyans, som handlar om att de känner sig mer sedda och hörda här, säger Olivera Isak avslutningsvis.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".