Motala/Vadstena

Vägledning viktig för att få jobb

Många skolelever får inte tillräckligt bra information om arbetsmarknaden för att kunna göra rätt val och få ett jobb efter examen.
– En av anledningarna kan vara att vi vägledde fel, säger Vadstenas barn- och utbildningschef Christer Lordh.

Just nu håller Vadstenas och Motalas gemensamma projekt med Arbetsförmedlingen, Ung Möjlighet, på att utvärderas. Något som undersöks är om otillräcklig vägledning för skolelever är en anledning till att många unga saknar jobb idag.

300 av de arbetslösa ungdomarna i projektet Ung Möjlighet har frågats ut om hur vägledningen i skolan var inför deras kommande yrkesliv. Men det är inte så enkelt som att ungdomarnas arbetslöshet beror på att skolornas studie- och yrkesvägledare skulle ha gjort ett dåligt jobb, menar Christer Lordh.

– De fyller en viktig funktion och de har viktiga kompetenser, men det är omgivningen med vuxna runtomkring som är den viktigaste delen i vägledningen, säger Christer Lordh.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista