Ödeshög

Nya satsningar vid Tåkern

Styrelsen för Tåkenfonden har beslutat att dela ut 650 000 kronor till naturvårdsprojekt vid sjön Tåkern. Pengarna ska användas bland annat till skötseln av strandängarna runt sjön och en inventering av våtmarksfåglar.

Tåkernfonden bildades 1987 med målsättningen att bevara Tåkerns och Tåkernbygdens naturvärden och att göra dem tillgängliga för allmänheten. Hittills har sammanlagt över 14 miljoner kronor delats ut.

– Tåkern är en publikattraktion med ett mycket rikt fågelliv. Den största enskilda satsningen från Tåkernfonden i år, 130 000 kronor, går till information om Tåkerns naturreservat i form av guidningarna vid sjön. Guidningarna vid sjön bidrar till en rik naturupplevelse och vi vill att så många människor som möjligt ska få uppleva detta, säger fondens ordförande, tf landshövding Magnus Holgersson.

Så här fördelas de 650 000 kronorna:

- 220 000 kronor går till skötsel av strandängarna mm runt sjön.
- 90 000 kronor till Tåkerns fältstation för att inventera våtmarksfåglar.
- 80 000 kronor anslås för att följa utvecklingen av Tåkerns känsliga vattenmiljö.
- 100 000 kronor ska användas för att inventera nattinsekter vid Tåkern.
- 25 000 kronor vardera anslås till att odla särskilda viltåkrar dels för tranor och gäss dels för småfåglar. Gåsåkrarna odlas för att minska betesskador av gässen på omgivande åkermarker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".