1 av 3
Niklas Sjöberg, delägare fukt och saneringsteknik
2 av 3
3 av 3
Vattennivån när översvämningen upptäcktes
Östergötland

Många översvämningar i källare

Snön börjar sakta men säkert smälta och den mättade marken gör att översvämningarna bara blir fler och fler. Länets saneringsfirmor har fått fullt upp.

– Jag möttes när jag skulle öppna källardörren av massvis med vatten ända upp till tröskeln. När jag öppnade källardörren var det ännu mera vatten, 11 centimeter upp på väggen, säger Göran Andersson vars inredda källare i sommarstugan i Vånga är vattenfylld.

Elva centimeter vatten har efter saneringsfirmans insats krympt till fyra centimeter, men mycket arbete kvarstår.
I augusti förra året renoverades källaren, men nu måste förmodligen arbetet göras om när de nyisolerade och målade väggarna ska rivas för att få bort all fukt.

Men Göran Andersson är tveksam till att göra om jobbet.
– Att ha gjort det själv är många gånger så roligt och betyder så mycket. Nu vill jag inte göra om det en gång till utan då får någon annan göra det, säger Göran Andersson medan han vadar omkring i källaren.

Göran Andersson är inte ensam. På saneringsfirmorna i länet har man fullt upp.

– Ja, vi har ett enormt tryck just nu, telefonen ringer hela tiden och det är många som vill ha hjälp. De skador som kommer in nu är översvämningar i källare, att marken är så mättad så att det tränger in vatten i väggar och golvbrunnar, säger Niklas Sjöberg, delägare i fukt och sanerings teknik i Norrköping.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista