Landstinget beslutar om folkomröstning

På tisdag beslutar landstinget i Östergötland om det ska bli en folkomröstning om akutsjukvården i länet. Samtidigt har en grupp i Norrköping samlat drygt 6 000 namnunderskrifter som ska lämnas till ledande kommunpolitiker i Norrköping nästa vecka.

Kravet har bland annat ställts av den samrådsgrupp bestående av politiker, sjukvårdspersonal och näringsliv i Norrköping, som bildats efter att verksamheten på Vrinnevisjukhuset hotats.


Under de senaste månaderna har protestlistor och namninsamlingar blivit en allt mer vanlig företeelse i Östergötland. Orsaken är landstingets planerade besparingar. Namninsamlingar har startat i protest mot nedskärningar och när det inte har hjälpt så har man väckt frågan om folkomröstning.


Landstinget tar nästa vecka ställning till en eventuell folkomröstning som gäller akutsjukvården i Östergötland. Samtidigt har samrådsgruppen i Norrköping samlat drygt 6 000 namnunderskrifter som ska lämnas till ledande kommunpolitiker i Norrköping nästa vecka.


Målet är att få ha en fullvärdig sjukhus i Norrköping som ska drivas utanför landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".