Linköping

Bonusstopp i kommunala bolag

Linköpings kommun vill införa bonusstopp för vd:ar i kommunala bolag. Det innebär att personer i höga chefsbefattningar varken ska kunna få bonusar eller resultatbaserade löner i framtiden.

– Vi ger ett rakt besked, det finns inte fog för bonusar i kommunala bolag, säger kommunalrådet Jan-Willy Andersson (KD).

Bakgrunden till förslaget på bonusstopp till höga chefer i Linköpings kommunala bolag är de stora diskussioner som uppstått efter avslöjandena av löneavtalen för Tekniska verkens vd Stig Holm och Östgötatrafikens tidigare vd Leif Johanson.

Förslaget ska nu behandlas i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Om det röstas igenom av kommunpolitikerna blir bonusstoppet i de kommunala bolagen ett absolut krav från kommunens politiker. Och det kan inte förhandlas bort av någon bolagsstyrelse.

Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) tycker att det är viktigt att ge klara riktlinjer för vad som ska gälla.

– Det är viktigt att lyssna av vad medborgarna säger i den här frågan. Jag tror det finns ett folkligt stöd att man inte ska betala den här typen av bonuslöner. Men att man däremot behöver betala chefer bra, det tror jag många förstår.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".