1 av 2
Fackordförande Pontus Georgsson
2 av 2
Östergötland

Kännbar blockad för pappersindustrin

LO-facken Pappers och GS beslut om att införa övertidsblockad från den 5 april kommer att bli kännbar för företagen. Det tror lokala fackföreträdare.

På Billerud i Skärblacka har Pappers 450 medlemmar som arbetar i sex skiftlag året runt.
Där kommer blockaden att handla om den så kallade utfyllnadstiden som inte ingår i årsarbetstiden och där företaget har rätt att disponera tiden för att ersätta tillfälliga vakanser som vid sjukdom.

– Det kommer att märkas säger Pontus Georgsson fackordförande. 

Förutom Billerud finns det tre stora pappersbruk till i länet Braviken och Fiskeby i Norrköping och Swedish Tissue i Kisa.

Förhandlingarna mellan facken och skogsindustrin och träteknikföretag går trögt.
Från den 5 april träder stridsåtgärderna i kraft om inte Pappersarbetareförbundet och GS- facket för skogs,trä och grafiska branschen inte kommer överrens med skogsindustrin och träteknikföretag.
I Östergötland har GS drygt 1600 medlemmar.

Företagsledningen på Billerud Skärblacka beklagar att fackförbunden varlsar om en blockad medan förhandlingarna pågår.

– Vi avvaktar vad som kommer att hända och hoppas på att förhandlingarna ska lyckas innan avtalet går ut den 31 mars säger Billeruds personaldirektör Cecilia Lundin.

På Billerud är snittlönen för Pappersmedlemmar 21 400 kronor i månaden och kravet på en lönehöjning ligger på 2,6 procent.
Men det är inte det viktigaset i avtalsrörelsen tycker fackordförande Pontus Georgsson.

– Det viktigaste är att vi vill förhindra att man kan ta in bemaningsföretag på samma arbete som man just har sagt upp någon annan ifrån.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista