Ödeshög

Många kan lära av Ödeshög

Andra kommuner kan lära av Ödeshög när det gäller mottagning av ensamkommande flyktingbarn. Det anser migrationsminister Tobias Billström som idag besökte Ödeshög för att lära sig om kommunens flyktingmottagande.

En av dem som tagits emot i Ödeshög är Nabi Ahmadi.

- När vi kom kände vi ingen här. Vi hade jättetråkigt från början. Sen har det blivit bättre, säger han.

17-årige Nabi Ahmadi kom till Sverige från Afghanistan 2007. Han är en av de ungdomar som tagits emot i Ödeshög sen verksamheten startade 2007. Men verksamheten fick en svajig start. Till en början placerades först ungdomarna på hem för barn och ungdomar med problem, så kallade HVB-hem, något som kritiserades av länsstyrelsen.  Men sen dess har det blivit bättre, säger verksamhetschefen Thomas Jubéll.

Men trots de tidiga problemen i Ödeshög, tycker migrationsminister Tobias Billström inte att staten ska ställa högre krav på kommunerna.

– Jag tror snarare det är en fråga om att ställa rätt krav. Det ska alltid vara en hög kvalité i vårt mottagande. Därför ska vi nu gå igenom och se om det finns mer i det här systemet som måste ändras, plus att föra ut kunskapen att östgötamodellen kan tillämpas i fler delar av riket, säger Billström.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista