Ödeshög

Idrotten hjälper flyktingbarn

Idrotten kan ha stor betydelse när ensamkommande flyktingbarn och ungdomar ska integreras i det svenska samhället. Ett sådant exempel är Ödeshög, där den lokala fotbollsklubben tagit hand om flera ungdomar som har flytt till Sverige.
– Det viktiga är inte att veta vad ett verb är, utan att förstå ett vanligt samtal, säger det tidigare fotbollsproffset Klas Ingesson.

– Vi fick åtta killar som kom hit, de hamnade i samma lag. Då blev det lite livat, de svenska killarna tyckte att de kom och tog deras platser i laget, säger Klas Ingesson i Ödeshögs IK.

Men då bestämde sig Ödeshögs IK för att hålla ett möte med laget.

– Vi berättade att det inte spelar någon roll om du är född i Sverige eller kommer utifrån. Efter det har vi inte haft några problem.

Ingesson tror att det viktigaste när man ska ta hand om flyktingbarn är att de snabbt kommer in i samhället. 

Hur fungerar det med språket?
– Språket är ett stort problem. När jag var utomlands under 13 år så hade jag privatlärare men lärde mig aldrig någonting, däremot när jag var med laget.

Han menar att fotbollsspråket lärde honom att förstå, när man hörde ett par ord så skedde en viss grej. På samma sätt tror han att man får jobba med flyktingbarnen som kommer till Ödeshög.

– Sätt dem inte att plugga svenska utan ut och snacka. Det viktiga är inte att veta vad ett verb är utan förstå ett vanligt samtal, säger Ingesson.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".