Norrköping

Avloppsvatten rakt ut i Bråviken

Uppdaterad 19.03:
Norrköping har drabbats av flera läckor på avloppssystemet. I Bråviken rinner 170 kubikmeter avloppsvatten ut i vattnet varje timme. Dessutom har en läcka uppstått i Kneippen, vilket gör att avloppsvatten pumpas rinner rakt ut i Motala ström.

Orsaken till att avloppsvatten rinner ut i Motala Ström är att en pump gått sönder vid Riksbrons pumpstation och att det just nu rinner ut mycket smältvatten i avloppsledningarna. Hur mycket avloppsvatten som rinner ut i strömmen vet inte Norrköpings Vatten.

I Bråviken vet man däremot att 170 kubikmeter i timmen rinner ut i vattnet. Läckan har uppstått någonstans mellan Bodaviken och Torskär. En orsak till läckan kan vara att avloppsnätet är hårt belastat på grund av den stora mängden smältvatten. Att Bråviken är islagd kommer att försvåra reparationsarbetet.

Norrköpings Vatten tror inte att läckorna ska innebära någon risk för miljön, eftersom avloppsvattnet är mycket utspätt av smältvattnet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".