Kommunalråden Stefan Arrelid (MP), Lars Stjernkvist (S) och Kerstin Hildebrand (V) i Norrköping.
Norrköping

Mer praktik ska ge unga jobb

Tusen praktikplatser och 34 miljoner till en social investeringsfond. Så ska Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet försöka få ner ungdomsarbetslösheten i Norrköping.

- Fler praktikplatser men också förebyggande insatser som gör att de som ännu inte kommit till arbetslivet är bättre rustade den dagen de kommer, säger Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping.

I dag presenterade de styrande partierna i Norrköping, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet, sin satning på att få ner ungdomsarbetslösheten. I Norrköping är i dag 1600 ungdomar utan arbete.

Under året ska antalet praktikplatser utökas till cirka tusen stycken. 50 ungdomar som går på försörjningsstöd ska visstidsanställas. En tjänst inrättas för att hjälpa unga som hoppar av gymnasiet och kommunen ska ta mot 500 sommarjobbare.

Samtidigt satsas över 30 miljoner på en social investeringsfond som på lång sikt ska hjälpa barn och ungdomar.

- Det finns väldigt många exempel när jag är ute bland personalen som säger: Tänk om jag hade den här kompetensen här. Tänk om jag hade en barnpsykiatrisk kompetens för att tidigt kunna sätta in rätt åtgärder för att hjälpa det barnet. Jag får dagligen exempel på den här typen av lite mer långsiktiga förebyggande insatser men som vi inte haft råd med tidigare, säger Lars Stjernkvist.

Ni ska satsa på tusen nya praktikplatser under året. Leder det här till nya jobb för ungdomarna?

- Ja det är jag helt övertygad om. De allra flesta jobben i dag skapas genom att du och jag träffas. Det är få som får jobb via att de söker via arbetsförmedlingen.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".