Matilda Engel med mamma Alexandra Moraitis i ett lekrum på Barn- och ungdomssjukhuset i Linköping. Foto:Raina Medelius/SR
Linköping

Nytt sjukhus för barn och unga

I dag invigdes ett särskilt barn- och ungdomssjukhus inne på Universitetssjukhuset i Linköping. Patienterna är mellan 0 och 18 år. Det har kostat landstinget 40 miljoner kronor att samla vården i ett centrum inne på sjukhuset.

– Det är roligt att man kan spela spel och leka, och sådant där, säger 8-åriga Matilda Engel, från Linköping, som besökte sjukhuset i dag.

På det nya sjukhuset är patienter från hela sydöstra sjukvårdsregionen välkomna. Ett nytt smärtlindringscentrum för barn finns också i lokalerna och en del av vården tar emot patienter från hela landet. Mottagningsrummen är fulla med dockor, spel och leksaker, men det finns även tonårsrum. Alla rum för inneliggande har datauppkoppling.

– Barnen ska få vara i en miljö och känna kontinuiteten genom att känna igen lokalerna. Personalen är också bekant, säger Nina Nelson, chef för barn och ungdomskliniken.

På det nya barn- och ungdomssjukhuset på Universitetessjukhuset i Linköping finns det även en skola, med klassrum och allt.

– De barnen som får komma hit till klassrummet, gör det. De barnen som inte får lämna sina vårdrum besöker vi. Innan var barnen mer utspridda över sjukhuset och nu har vi samlat ihop dem, säger läraren Elisabeth Karelid.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".