Ny utbildning kan spara miljarder

Kommuner och andra myndigheter skulle kunna spara miljarder åt samhället, om de hade bättre kompetens vid upphandling av varor och tjänster. Linköpings universitet startar nu den första utbildningen i landet, som vänder sig till både säljare och köpare av offentliga tjänster.

Offentlig upphandling är ett eftersatt område, anser projektledaren Jörgen Dahlgren vid Linköpings universitet.
- Den offentliga upphandlingen i Sverige omsätter över 400 miljarder kronor varje år. Bara en procents effektivisering skulle spara in dubbelt så mycket som det kostar att driva Linköpings universitet, säger han.


Lagen om offentlig upphandling är i huvudsak skriven för varor, men inte tjänster. Det gör det svårt för politiker när de vill begära offerter på en verksamhet, som till exempel äldreomsorg. Och det lägsta priset inte alltid det bästa köpet.
-De skandaler vi har sett visar att man har sett för mycket till priset och för lite till kvalitéten.


Linköpings universitet startar nu en diplomutbildning i offentlig upphandling där experter från såväl offentlig som privat verksamhet medverkar. Utbildningen vänder sig också till både beställare och leverantörer. Finansdepartementet och biträdande finansminister Gunnar Lund har visat stort intresse för utbildningen.


Idag utformas ofta upphandlingarna så att de försvårar för små och medelstora företag att delta.
-Det är krav på miljö och mångfald, som i sig är behjärtansvärda, men sammantaget blir det för mycket för små och medelstora företag, som ofta är motorn för konkurrensen och tillväxten, säger Jörgen Dahlgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".