1 av 2
Bygglärlingar vid Folkparksskolan i Norrköping
2 av 2
Norrköping

Unga byggjobbare får lärlingsplatser

I Norrköping provas nu en ny modell för att ge arbetslösa bygglärlingar en chans att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är byggbranschen, facket, arbetsförmedlingen och kommunen som gått ihop för att hitta ett sätt att skapa lärlingsjobb.

– Det här känns jätte bra för jag funderade på att söka andra jobb för att det inte fanns några snickarejobb berättar Jimmy Amneklev.

Lärlingen Jimmy Amneklev är en av fem som arbetar med att bygga ut Folkparksskolan i Norrköping.
Det är möjligt sedan flera aktörer gått ihop för att se vad man kan göra åt problemet med att elever som gått tre år på Byggprogrammet har haft svårt att slå sig in på arbetsmarknaden för att få sina lärlingstimmar.
För utan 6800 timmar som lärling får ungdomarna inte sitt yrkesbevis och har då ännu svårare att söka jobb.

– De här killarna har blivit arbetslösa i och med lågkonjunkturen och att söka jobb som lärling är inte det lättaste idag säger Magnus Cato ordförande i Byggnads avdelning 9.

Norrköpings kommun har tagit fram byggarbetsplatsen och kommunalrådet Eva Andersson(S) tror att modellen skulle kunna provas i fler branscher.

– Om vi samverkar och tar tillvara på varandras roller så tror jag att man kan arbeta med arbetsmarknadsåtgärder på flera olika sätt säger Eva Andersson.

Uppdraget med utbyggnaden har gått till Dag Gunnarssons företag som anställt lärlingarna.

– När jobben kommer är det viktigt att det finns kapacitet och personal att få tag.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".