Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
östergötland

Tuff tid för små vildsvinskultingar

Den hårda vintern är tuff för de vilda djuren, och den blöta perioden med snösmältning som nu väntar blir extra tuff för vildsvinskultingarna. Vilket i sin tur kan leda till att vildsvinssuggorna brunstar ännu en gång.

Thomas Modin är ansvarig för jakt och viltvård vid länsstyrelsen och han menar att blöta och kyla är svårt för de små vildsvinen, som behöver värme för att överleva:

– Nyfödda vildsvinskultingar har det nog besvärligt, konstaterar han.

Det finns ingen fastställd parningstid för vildsvin, men normalt får de kultingar i februari. Nu kommer suggorna troligen brunsta om, och följden blir fler smågrisar under en större del av året. Det kan i förlängningen ge konsekvenser för skyddsjakten, eftersom de riktigt små kultingarna är svårare att upptäcka.

Fredrik Widemo är naturvårdsansvarig på Jägarförbundet och han menar att det senare under hösten även kan påverka jakten med hund, det finns nämligen en risk att hundarna kan hitta små kultingar i bona och då är det inte etisk försvarbart med jakt.

Även vid åteljakt blir det problematiskt, eftersom suggorna som har smågrisar inte får skjutas. Vid hösten är normalt sett smågrisarna så stora att de går brevid, berättar Fredirk Widemo:

– Nu i år kan det alltså bli så att det finns en del som har smågrisar i sina bon, så att det blir viktigare att man verkligen ser sig för, så att de suggor som kommer fram inte har dragna spenar och alltså ger smågrisar di.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".