Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Östergötland

Många infektioner i omlopp

Det är många som är sjuka i olika förkylningar och andra infektioner just nu. Men lärdomar från den nya influensan, såsom att använda handsprit, kan ändå ha dämpat spridningen av smitta.

Mars är den månad på året då sjukvårdsrådgivningen får flest telefonsamtal. Just nu ringer många med symtom som ont i öronen, hosta och halsont.

Men den här vintern har det varit lite färre infektioner än annars, enligt rapporter från förskolor. Även Sonja Sjödin-Bark som är chef på Apoteket Wasen i Linköping, tycker det är lite mindre nu. Åtminstone när det gäller infektioner som kräver penicillin.

– Vi säljer inte så mycket antibiotika på recept. Det kan vara att svininfluensan hade något positivt med sig. Vi började sälja handsprit och folk började förstå att det är viktigt att tvätta händerna, säger hon.

Informationen kring den så kallade svininfluensan har gjort att kunskapen har ökat om vad en god handhygien kan betyda för att stoppa smitta, det säger man också på flera vårdcentraler vi kontaktat i frågan.

Handsprit kan vara bra - men det är tvål och vatten som gör mest skillnad, enligt erfaren vårdpersonal.

– Olle Hörfors i Linköping tror mera på ödet. Jag har den inställningen att får man något skräp så får man. Så jag har inte gjort något särskilt för att akta mig, säger han.

Raina Medelius
raina.medelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".