Motala

Ryska brandmän övar i Motala

Räddningstjänsten i Motala har haft besök av brandmän från Ryssland och Vitryssland som ska lära sig övningsteknik. Projektet finansieras med pengar från SIDA, och i framtiden kan fler instruktörer komma att resa till Motala för att lära sig släckning

Räddningstjänsten i Motala har sedan några år ett utbyte med brandförsvaret i Vologda i norra Ryssland. Nu har det samarbetet utökats med brandmän från Vitryssland. Det är en träningsmetod för rökdykning och eldsläckning med riktig eld man lär ut, där en specialkonstruerad container fylls med eld och rök.

Ivan Durkin är chef för nittio brandstationer i Vologda-regionen där de håller på att bygga upp egna träningsanläggningar enligt svensk modell.

– Det är psykologisk förberedelse för brandmännen och man kan öva på eldens alla egenskaper, berättar Ivan Durkin och tillägger att övningen i containern påminde honom om när han själv jobbade aktivt som brandman.

I framtiden kan fler instruktörer komma att resa till Motala för att lära sig mer om släckning.

Räddningschef Ingemar Unosson var nöjd med brandmännens insats, även om det gick åt en hel del vatten.

– De använde lite mycket vatten, men det vanligt att man gör det när man är nybörjare i den här släckningstekniken, säger han.

Viktor Levander
viktor.levander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".