Östergötland

Få aktiva val av vårdcentral

Färre än fyra procent av alla östgötar har gjort ett aktivt val av vårdcentral sedan vårdvalet infördes i september. Norrköpingsbon Jonas Levin är en av många östgötar som inte har valt vårdcentral.
– Det är så pass nära att det inte är någon idé att välja någon annan, säger han.

Sedan i september är det möjligt för östgötarna att helt fritt välja vilken vårdcentral man vill gå till.

Men ett drygt halvår efter att vårdvalet infördes har bara drygt 14 600 östgötar gjort ett aktivt val. Det motsvarar knappt 3,5 procent av alla som bor i länet.

– Det visar ju snarare på att de flesta är nöjda med sin vårdcentral, om man inte är nöjd då förutsätter jag att man gör ett aktivt val och byter, säger Rolf Andersson som är projektledare för vårdvalet på landstinget,

Norrköpingsbon Jan Ohlsson har den här dagen följt med sin mamma till vårdcentralen Såpkullen i Norrköping. En vårdcentral som han själv går till, trots att bor närmare till vårdcentralen i Hageby.

– Man är van att gå någonstans och man går där inte så ofta och då spelar det inte så stor roll, menar Jan Ohlsson.

Annika Arkevid, chef på Såpkullens vårdcentral i Norrköping, hade inte räknat med att fler skulle välja:

– Det har ju legat under 10 procent hos alla andra landsting så vi tror att det kommer att vara så hos oss också, säger Annika Arkevid.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".