Skärgården har bättre vattenmiljö än tidigare

Vattenmiljön i den östgötska skärgården är bättre än vad man tidigare trott. Det visar en undervattensstudie som har gjorts i Gryts och St: Annas skärgård.

Kommunekolog Eva Siljeholm är en av biologerna som utfört undersökningen. Det är sammanlagt tio platser i Gryts och St: Annas skärgård som har studerats.


Precis samma platser inventerades för tio år sen av Eva Siljeholm och det gör denna studie mycket intressant. Det är nämligen ovanligt att områden under vattnet studeras och att man dessutom har någonting att jämföra med gör det hela unikt.


Framförallt så har biologerna tittat på blåstångens utbredning och sett att den har spridit sig och växer djupare idag än för tio år sen.


Att siktdjupet har ökat innebär att utsläppen av näringsämnen lokalt har minskat och då gett en klarare sikt. Det här gagnar just blåstången som är en av de viktigaste arterna för Östersjön. Forskare har beräknat att över 70 % av Östersjöns djurarter är beroende av blåstång.


Trots denna positiva nyhet så är ändå övergödningen av näringsämnen ett av Östersjöns största miljöproblem menar biolog Jonas Edlund som också tittat på undervattensvegitationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".