Östgötatrafiken
östergötland

S-ledamöter lämnar Östgötatrafiken

Samtliga socialdemokrater lämnar Östgötatrafikens styrelse i samband med bolagsstämman i maj. Lars Bengtsson lämnar sin post som vice styrelseordförande bland annat på grund av turerna med förre vd:n Leif Johansons miljonavtal.

- Man vore ju korkad om man inte lyssnade heller, det måste man alltid som politiker. Ibland blir saker och ting fel även om ambitionen alltid är att göra bra, säger Lars Bengtsson.

Sveriges Radio Östergötland kunde tidigare i år avslöja att Östgötatrafikens tidigare vd Leif Johanson får ett löneavtal värt 6 miljoner kronor. Pengar han får utan att behöva arbeta.

Socialdemokraten Lars Bengtsson, i dag vice styrelseordförande i Östgötatrafiken, var med och undertecknade ett av Johansons uppmärksammade löneavtal. I en granskning som nyligen presenterades riktades kritik mot Lars Bengtssons handlande.

- Jag försvarar innehållet i de avtal jag har skrivit, jag står för dem. Men det finns kritik för hur de skrevs. Alltså inte nivåer och förmåner utan hur de skrevs. Det är klart att jag tar till mig av den kritiken, det är alldeles uppenbart.

Ångrar du på något sätt det du gjorde med anställningsavtalen med Leif Johanson?
- Alltså hade jag vetat att besluten skulle tas så formellt i styrelsen så hade jag naturligtvis gjort det.

Samtliga socialdemokrater väljer nu att lämna Östgötatrafikens styrelse vid bolagsstämman den 27 maj i år. Partiet får nu utse tre nya kandidater som ersättare. Enligt Lars Bengtsson beror hans beslut dels på hans växande engagemang i partiet inför valet samt turbulensen kring anställningsavtalen med Leif Johanson.

- Det har varit ett jätteroligt uppdrag, men när det blir sådan här diskussioner så kanske man inte tycker att det blir lika roligt. Man brinner inte lika mycket för uppdraget längre och då tycker jag inte man ska kandidera heller.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".