Namnlistor lämnas över till kommunfullmäktige ordförande Li Teske
Norrköping

Norrköpingsbor ska tillfrågas om storkök

Det kommer att genomföras en opinionsundersökning i Norrköping om planerna på att bygga ett nytt kommunalt storkök. Anledningen är att drygt 6000 personer har skrivit under en namninsamling som oppositionen genomfört. Idag lämnades underskrifterna över till kommunfullmäktiges ordförande Li Teske(S).

– Mat är viktig för oss människor och då engagerar vi oss, säger Li Teske som en kommentar till den bunt med namninsamling som hon fick ta emot på måndagen.

Den mat som främst levereras till hemtjänsten kommer idag från storköket i Sandbyhov och ett företag i Sala.
Köket i Sandbyhov får inte användas efter 2012 och den politiska ledningen har därför lagt fram ett förslag om att bygga ett nytt storkök.


Alliansen och SPI vill inte ha den typen av storkök som bedrivs idag utan vill att maten ska tillagas på plats och i flera mindre kök. De har samlat in namnunderskrifter för att få till stånd en opinionsundersökning och eftersom antalet underskrifter är mer än fem procent av de röstberättigade måste nu kommunfullmäktige ta beslut hur en sådan undersökning ska gå till.

– Det har varit ett fantastiskt gensvar och det ramlar in listor hela tiden, säger Jörgen Rundgren(M) oppositionsråd.

Själva beslutet om det blir ett nytt kommunalt storkök eller någon annan lösning lär nog dröja till efter valet enligt Li Teske(S).

– Det kommer säkert att dröja ett tag med tanke på att vi nu ska genomföra en undersökning först.

Maria Turdén
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".