Utökat samarbete mellan svensk och fransk försvarsindustri

Efter tio års samarbete med brittisk försvarsindustri, öppnar nu Saab i Linköping portarna för franska flygplanstillverkaren Dassault. I går besökte Frankrikes Sverigeambassadör Denis Delbourg Saab och han säger sig se början på ett växande samarbete mellan svensk och fransk försvarsindustri.

Det är två länder och två företag som samarbetar med stor tillförsikt, försäkrade Denis Delbourg efter sitt studiebesök på Saab, där han provflög i Jas Gripen-simulatorn.


Ambassadören ville inte göra några jämförelser med den misslyckade sammanslagningen av Renault och Volvo på 90-talet. Nu är det fråga om samarbete kring konkreta utvecklingsprojekt mellan två självständiga företag, betonade han. Och den europeiska försvarsindustrin måste samarbeta.


Det Saab och franska Dassault ska samarbeta om är att utveckla en prototyp för obemannade flygplan. Projektet har en budget på tre miljarder kronor och Saabs andelav det är en fjärdel. För Saab är det här början på något nytt säger Thomas Allard, som är chef för nya program på Saab.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".