Olaglig tobaksförsäljning i Motala

Polisen i Motala ska nästa vecka spana mot tobaksförsäljare man misstänker säljer tobak till kunder under 18 år.

- Det är både vuxna och ungdomar som reagerat och som tycker det är fel, säger Robert Kalmendal, kriminalpolischef i Motala.


Polisen i Motala har beslutat att agera efter de uppgifter man fått. Polisen kommer, med start kommande vecka, att kontakta försäljarna och informera om vad som gäller. Man kommer också att kontakta Motala kommun som har visst ansvar för tillsyn av handeln med tobak.


- Viss spaning ska nu ske mot ungdomar som polisen misstänker kan gå in och handla cigaretter. I det fallet vi upptäcker något kommer vi anmäla det, säger Kalmendal.


Straffet för att sälja tobak till underåriga är böter eller fängelse i upp till sex månader.

TOBAKSLAGEN

§ Tobaksvaror får inte säljas eller på annat sätt lämnas ut i näringsverksamhet till den som inte har fyllt 18 år. Den som lämnar ut tobaksvaror skall förvissa sig om att mottagaren har uppnått nämnda ålder. 
§ Den som uppsåtligen eller av oaktsamhet bryter mot lagen döms för olovlig tobaksförsäljning till böter eller fängelse i högst sex månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.