15 miljoner liter olja värmde Norrköping

I över två veckor värmdes Norrköping med olja då fjärrvärmen från Händelöverket var avstängd. Under den tiden gick det åt nästan 15 miljoner liter olja till en kostnad av tiotals miljoner kronor.

Då explosionerna i Händelö satte stopp för fjärrvärmen därifrån ersattes värmeproduktionen med hjälp av oljekraftverket Bråvalla kraft. Under de två veckor som oljepannan var i drift gick det åt 14,700 miljoner liter olja. Ur det släpptes 41,5 miljoner kilo koldioxid, lägg därtill de 44 tusen kilo kväveoxider som släpptes ut i atmosfären.

År 2005 kommer företag som släpper ut koldioxid få handla med utsläppsrätter, men idag behöver Sydkraft inte betala något extra för koldioxidutsläppen.

Hur mycket det hela kostade att värma Norrköpingsborna med hjälp av oljekraftverket är svårt att beräkna, men att det rör sig om många miljoner är ingen överdrift.
Sydkraft har lovat att kostnaderna inte skall drabba konsumenterna, men var pengarna skall tas ifrån är idag oklart. En del av kostnaden kan komma att täckas av försäkringar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".