SOS Alarm informerar invandrare

Många invandrare ringer ofta fel till larmnumret 112. I ett unikt projekt vänder sig nu SOS Alarm till grupper i länet som sänder närradio i hopp om att de ska informera sina lyssnare.

Många nyanlända invandrare får en snabb intruduktion i hur olika myndigheter fungerar och vart man ska vända sig när man behöver hjälp. I samband med det berättas det också när de kan ringa larmnummret 112.

Men brister i språkkunskaper i kombination med med dålig information kan orsaka förrvirring och missuppfattningar hos de nyanlända. Något som nu har skapat problem för SOS Alarm.

Många ringer till larmcentralen för att de inte har fått korrekt information, berättar Bengt Glaad, platschef vid SOS Alarm i Norrköping.

Det rör sig om bland annat stöldanmälningar eller allmänna råd vid sjukdom. Nu har man bjudit in representanter för närradion och de som sänder på olika språk i Östergötland. Förhoppningen är att de ska kunna hjälp till med problemet.

FAKTA: 112

Nödnumret 112 ska bara användas vid akuta nödlägen där det föreligger fara för liv, egendom och miljö.

112 är det gemensamma nödnumret i en europeisk nummerplan som fastställdes i början av 1990-talet.
SOS Alarm tar emot ca 3,6 miljoner samtal nödnumret 112 per år eller i genomsnitt närmare 10.000 samtal per dag.

Drygt hälften av alla 112-samtal, d v s drygt 1,8 miljoner samtal, är onödiga eller icke-akuta.

Fakta: SOS Alarm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".