Eriksson: Polisen bör bli kommunal

Kommunerna bör ta tar över polisväsendet i landet. Det anser länets landshövding Björn Eriksson, som tidigare arbetade som rikspolischef.

Han för fram sin synpunkt, tillsammans med landshövdingekollegan i Uppland, Anders Björck, i en debattartikel i Dagens Nyheter i dag.

De båda tror att bekämpningen av brott skulle bli mer effektiv om kommunerna tog hand om polisen.

”I en kommun kan man besluta om lokala trafikföreskrifter, ge tillstånd till fyrverkerier och idrottsarrangemang. Då bör man också kunna ta beslut om hur ordningen och säkerheten kring dessa skall utformas och finansieras”, skriver Björck och Eriksson.

FAKTA: POLISEN

Polislagen: Lagen tar bland annat upp polisens uppgifter, hur samverkan med andra myndigheter ska ske och vilka befogenheter polisen har.

Polisförordningen: Regeringen har utfärdat denna förordning som innehåller uppgifter om hur en polismyndighet både lokalt och regionalt får vara organiserad. Förordningen innehåller också vem som har beslutanderätt i olika frågor inom polisen samt den enskilde polisens anställningsförhållande till respektive myndighet.

FAKTA: Polisen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".