Linköping

Gripenpiloter flyger ofta fel

Jas 39 Gripen eller dess piloter är inblandade i majoriteten av de militära felmanövreringar som granskats av Statens haverikommission.

Av 630 granskade felmanövreringar, rapporterade mellan 2001 och 2009, var Jas 39 Gripen eller dess piloter inblandade i 415 tillbud.

– Försvarsmakten måste göra något åt detta, många hundra tillbud är för många, säger Göran Rosvall, utredningsordförande vid Statens haverikommission till Östgöta Correspondenten.

I ett fall, den 3 oktober 2007, svävade 21 personer i livsfara när en pilot låg 4 800 meter fel i sidled. Det innebar att han hamnade 200 meter från ett flygplan med 18 passagerare och två piloter.

Det rör sig om piloter som höll fel höjd, fel kurs eller begick andra misstag. I snitt 46 felmanövreringar om året av Gripenpiloter. Enligt Statens haverikommission beror misstagen både på den tekniska utrustningen och på piloterna själva.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista