1 av 2
SR Östergötlands reporter Lars Anrell plockar skräp.
2 av 2
Kenneth Carlsson, Drift & Underhåll i Linköping
ÖSTERGÖTLAND

Skräpplockarveckor inledda

Idag inleds de två veckor långa Skräpplockardagarna i hela landet. Det är stiftelsen Håll Sverige rent som uppmanar landets skol- och förskolebarn att hålla rent utmed gator och vägar.

Knappt 7 000 förskolebarn i tio av länets 13 kommuner deltar. Och de allra flesta av dem finns i Linköping - 4 117 stycken.

Och det är många fler än förra året, berättar Kenneth Carlsson som är chef för drift och underhåll i Linköpings kommun.

– Jo, vi tyckte att det var behjärtansvärt med 500 som lockade skräp förra året, men vi trodde att det kunde bli ännu fler.

Men hur förklarar du den här ökningen? Det är ju 3 500 fler än förra året.
– Kanske beror på att man inte kände till de här dagarna förra året. Vi har också skickat ut mycket mejl till ansvariga på skolor och förskolor.

Är du nöjd den sifrran?
– Jag tror den kan bli ännu bättre. Jag är helt övertygad om att det kommer bli ytterligare några tusen som plockar nästa år.

Finns det något skräp kvar att plocka, eller tror du blir det slagsmål?
– Det tror jag inte. Var och en plockar ju i sitt närområde.

Skräpplockardagarna pågår denna och nästa vecka över hela landet. Söderköping, Åtvidaberg och Ödeshög deltar inte i kampanjen.

Lars Anrell
lars.anrell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista