östergötland

Tänkbart med kultur på recept

Konst och kultur på recept kan bli framtidens melodi för östgötalandstinget. Det var ett av förslagen som presenterades när de styrande inom landstinget tidigare idag berättade om sina mål för de kommande tre åren.

Under förmidagen berättare de styrande borgerliga partierna och Vrinnevilistan om sina visioner för Östgötalandstinget. Under mötet blickade man delvis bakåt för att berätta vilka förändringar de hade genomfört som till exempel vårdvalet, men framförallt betonade de planer och visioner för de kommande åren och vad landstinget kan komma att satsa på om de vinner valet.

Centerpartisten Sven Eric Nilsson tyckte att efter försöket med motion på recept borde landstinget gå vidare med konst och kultur på recept. Han menade att musik och konst kan för en del patienter ha en positiv verkan på deras hälsa.

Kristdemokraten Levi Eckeskog framförde förslaget på en personalansvarig på varje vårdcentral som kan bistå patienter och kan guida de genom vårdsystemet.

Lasse Pettersson från Vrinnevilistan var den som utgick från den faktiska situationen inom sjukvården och gav till en början en självkritisk bild av bland annat situationen på akutmottagningarna med långa väntetider.
– Väntetiderna är långa och det är vi inte nöjda med, sa han.

Enligt honom skulle köerna bli kortare om de äldre fick bättre vård och slapp söka vård på akuten.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista