Stor succe för medborgarförslag i Linköpings kommun

Medborgarförslag har blivit en stor succé i Linköping. Sedan årsskiftet har ett 60-tal förslag från vanliga medborgare lämnats in till kommunen.

Alla medborgarförslag utreds för att sedan avgöras i kommunfullmäktige. Förslagen kommer garanterat fram till politikerna. Men det kostar både tid och personal.

Kommunfullmäktiges sekreterare, Sven Lundberg, säger att om det fortsätter att strömma in förslag som hittills så krävs det mer resurser än man har idag för att ta hand om förslagen.

FAKTA: MEDBORGARFÖRSLAG

Var och en som är folkbokförd kommunen får skriva till kommunfullmäktige med förslag om åtgärder. På en speciell blankett kan medborgarna skriva ner sitt förslag och sedan lämna in den till kommunledningskontoret.

Ett sådant så kallat medborgarförslag skall vara skriftligt. Försalget kan behandlas av kommunfullmäktige bara om det gäller en kommunal angelägenhet, det vill säga om det gäller en sak som kommunen har ansvar för.

Utredningen av ett medborgarförslag skall passera många instanser innan kommunfullmäktige kan fatta beslut. Därför kan det gå fortare att få ett bra förslag genomfört om man istället vänder sig direkt till den kommunala nämnd eller bolag som har ansvar för den verksamhet som förslaget gäller.

Kommunfullmäktige kan medge att förslagsställaren får yttra sig när fullmäktige behandlar dennes förslag.

Fakta: Linköpings kommun 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".