Östergötland

Axén: Nya regler har inte gett fler hot

Gunnar Axén (M) tror inte att de ökade hoten mot anställda inom Försäkringskassan beror på förändrade sjukförsäkringsvillkor.

Som vi har berättat idag så har antalet hot mot anställda inom Försäkringskassan mer än fördubblats på ett år. Försäkringsdirektör Svante Borg förklarar:

– Det är fler personer som känner sig vanmäktiga i sin situation, vad det kommer ifrån går inte att leda i fullständigt bevis. Men naturligtvis har vi en sjukförsäkring som påverkar personen på det sättet att försäkringsvillkoren gör att man står utan ersättning. Då ställs man i ett livsval som gör att man blir frustrerad.

Men Norrköpingsbon Gunnar Axén (M), ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, tror inte att de nya villkoren har orsakat ökningen av hot.

– Man ska undvika att göra spekulationer till sanningar innan man vet vad som är fakta. Det vi känner till idag är att hoten har ökat.

Axén håller inte heller med Svante Borg, som säger att sjukförsäkringsreglerna har blivit tuffare. Det tidigare systemet var ännu tuffare menar Axén:

– För då lämnades människor i långa passiva sjukskrivningar. Man fick inte vård, inte rehabliliterg. Det blev ofta en lång väntan på förtidspension och då hamnar man i ett permanent utanförskap.

Gunnar Axén menar också att Försäkringskassan måste bli bättre i sitt bemötande och att informera människor om de förändrade regelverken:

– Det är ju inte första gången man ändrar i våra socialförsäkringar. Där har ju kassan ett uppdrag att informera om vad som gäller.

Kunde man på något sätt från regeringens sida underlättat för att hjälpa Försäkringskassan?
– Det är ju kassan som har kontakt med de försäkrade och har till uppgift att informera vilka regler som gäller.

Stefan Lindeberg
stefan.lindeberg@sr.se

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista