Norrköping

Strejken på pappersbruken över

Strejken som berört flera stora pappersbruk är över. Ett nytt löneavtal har träffats mellan Pappers och Skogsindustrierna. Därmed återvänder de strejkande vid Billeruds pappersbruk i Skärblacka till sina arbeten.
– Det är väldigt skönt att det är över, säger Billeruds vd Per Lindberg till Sveriges Radio Östergötland.

Avtalet ger 3,3 procent i löneökningar över 22 månader med start den 1 april. Likaså ingår en låglönesatsning för de som tjänar under 21 300 kronor, en kompromiss om bemanningspersonal och en lösning av pensionsavräkningsfrågan.

Den första lönerevisionen sker den 1 maj. Då blir löneökningen 266 kronor i månaden, enligt Pappers förhandlingschef Matts Jutterström till TT.

– Det har varit oerhört frustrerande, säger Billeruds koncernchef Per Lindberg till Sveriges Radio Östergötland efter beskedet att strejken nu är över.

Redan under natten ska pappersbruket i Skärblacka "tuffa igång" enligt Lindberg. Billerud räknar med att ha förlorat 40 miljoner kronor i Skärblacka och Gruvön under den tio dagar långa strejken.

– Men företaget kommer att ersättas av Svenskt Näringslivs konfliktfond, säger Lindberg.

Daniel Klaar
daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista