Tåkern

Fågelskrämma fick sparken efter kritik

En person som arbetat för länsstyrelsen i Östergötland har fått sluta sitt jobb, som han anser, efter att han uttryckt sig kritiskt mot verksamheten.

Tony Håkansson arbetade fram till nyligen med att försöka minska skadorna från gäss på åkrarna runt Tåkern.

– Meningen är alldeles fantastisk bra men det har blivit en utopi av det. Verkligheten säger någonting annat. Men tanken är hur god som helst från början, säger Tony Håkansson.

För att gässen inte ska äta upp all säd på åkrarna längs Tåkern finns bland annat 60 hektar gåsåker dit man försöker styra fåglarna.

Dessutom så har Länsstyrelsen städslat tre resurspersoner som i princip fungerar som levande fågelskrämmor, en av dem var alltså fram till nyligen Tony Håkansson.

– Det ger inget långsiktigt resultat alls. Skrämmer vi fåglarna med en skrämfigur eller en kanon som låter illa så är de tillbaka efter några timmar. Det här är en verksamhet som tydligen inte ska ha några mål, säger Håkansson.

Han uttryckte sig ungefär så där i en intervju i Motala och Vadstena tidning tidigare i år. Efteråt blev han uppringd av en chef på länsstyrelsen som sa att de inte gillade hans uttalande. Därefter följer en mailkonversation som slutar i att Håkansson inte får fortsätta som fågelskrämma. Någon annan anledning än hans kritiska uttalande har han inte fått av länsstyrelsen.

– Jag vet inte om man kan prata om myndighetsmissbruk men jag tycker att det är ett väldigt eländigt agerande av en länsstyrelse.

Tycker du att borde haft rätt att vara kritisk mot projektet?
--Ja, vi pratar om det demokratiska Sverige och då förvånar det mig lite att jag blir utesluten ur en så ganska simpel verksamhet som att skrämma gäss genom att berätta hur jag har lärt mig hur gässen beter sig.

Länsstyrelsen säger i en kommentar att orsaken till att Tony Håkansson inte får fortsätta inte har något med hans uttalande i media att göra, utan att hans förordnande gått ut.

– Vi vill ha personer som är lämpliga och tror på projektet, och vet hur man utför det, säger chefen på rättsenheten Kristina Samuelsson.

Petter Ahnoff
petter.ahnoff@sr.se
Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista