östergötland

Isig storm slår ut allt när länet övar

Länsstyrelsen övar för en framtida isstorm. Ett 40-tal aktörer från olika myndigheter deltar just nu i en krisövning i Linköping för att se hur samhället fungerar om stora delar av vägarna blir ofarbara och elnätet slås ut.

Det hela påminner om den isstorm som inträffade i Kanada 1998, en isstorm som tillkom av ett väldigt speciellt väderläge.

- Det handlar om kraftig isbeläggning som knäcker stolpar och gör vägarna oframkomliga, säger Eva Kihlkrans, försvarsdirektör på länsstyrelsen.

I övningen drabbas i princip all infrastruktur i Östergötland. El-stolpar knäcks av isen som driver in med stormen och länets vägar blir omöjliga att köra på. Många östgötar blir fast i sina hem och kan inte ta sig till sina jobb. En krissituation som kommuner och myndigheter i Östergötland nu ska försöka lära sig att hantera.

Tror du att samhället skulle klara en sådan här storm?
-
- Den här vintern har varit lite åt det hållet med stora komplikationer när det gäller infrastrukturen, säger Kihlkrans.

– Vi ju sett att folk inte kom till jobbet som de skulle. Det är inte säkert att samhället kan träda in så snabbt man skulle önska, så man får nog fundera själv på vad man skulle behöva om det allra värsta skulle inträffa.

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista