Östergötland

Kräver betalning av fritidsfiskarna

Länets skärgårdsråd vill införa betalning för fritidsfisket längst våra kuster och kräver ändrad lagstiftning.

– Problemet är att det inte är långsiktigt hållbart att ha ett så kallat fritt fiske, för det finns ingen som förvaltar fisket. Det vill säga du fiskar ur men tillför inget, säger Göran Gunnarsson (C), ordförande i länets skärgårdsråd.

Lagen om fritt fiske med handredskap längs våra kuster som infördes 1985 för Södra ostkusten och Gotland kritiseras av länets skärgårdsråd. De hävdar att tillgången på fisk blir allt sämre, på grund av stora fångster från fritidsfiskare. Fiskeriverket säger att fångsten från fritidsfisket har minskat de senaste åren, vilket kan bero på ett minskat fiskbestånd. Att det skulle bero på fisketryck från fritidsfiskare håller de inte med om. Men ändå vill länets skärgårdsråd se en lagändring.

– För vi ser att man istället skulle bilda fiskevårdsområden som får ta ansvar men som då också givetvis kan få ta betalt av dem som vill fiska för att få ersättning för kostnaderna som finns, säger Göran Gunnarsson (C).

Hos fritidsfiskarna i Valdemarsvik råder det dock delad mening i frågan.

– Jag tycker inte att man skall stoppa det fria fisket, det är så lite som det gör på beståndet, så jag tror inte att det behöver stoppas, säger Sivert Identeg.

– Det är en stor förmån att kunna få fiska, så därför tycker jag att det är en förmån att få betala en slant för det, säger Inga-Britt Jonsson.

Centerpartisten Göran Gunnarsson kommer att fortsätta att driva frågan hårt.

– Vi kommer att fortsätta bråka och höja vår röst på olika ställen, så får vi se vart det tar vägen, säger han.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista