Linköping

Nu räddas drömhuset från rivning

Linköpings kommun vill exploatera området Kallerstad. För Marie Eriksson och Robin Gustafsson skulle det betyda att huset de köpt skulle tvångsinlösas och att de fick flytta. Istället för bostadshus hade kommunen planer på att sälja marken till privata företag eller anlägga en park. Men efter att saken uppmärksammats i flera medier backar nu kommunen.

– Det tär ju på förhållandet med om man inte vet om man kan bo kvar eller tvingas sälja, säger Robin Gustafsson.

– Vi trivs ju bra här. Vi bor jättebra, säger Marie Eriksson.

För tre år sedan flyttade Marie och Robin in i den gula 30-talsvillan som ligger insprängd i ett industriområdet i Kallerstad.

Men i februari så hörde kommunen av sig och menade att familjen skulle behöva göra sig av med hemmet och att man hade rätt att tvångsinlösa huset. Kommunen ville vidareutveckla området.

– Det var väldigt otydligt vad de skulle göra men ett förslag var att de skulle jämna allt med marken och göra park så att det var snyggt och fint när man kommer in i Linköping och då passade väl vårt hus inte in, säger Robin.

Men nu har kommunen vänt i frågan och huset kommer att räddas.

– Jag hoppas verkligen inte att vi har agerat på det sättet som beskrevs här. Vi kommer att begränsa den plan som vi föreslår för politikerna. Vi kommer inte att planlägga Marie och Robins fastighet utan hålla oss till kommunal mark, säger Bill Eriksson som är kontorschef på teknik- och samhällsbyggnadskontoret i Linköping.

Anton Frank
anton.frank@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista