Påstått fiffel i bostadsbolag utreds

Kommunerna använder sina bostadsbolag som ”mjölkkor”, hävdar Hyresgästföreningen. Bostadsminister Lars-Erik Lövdén säger att han inte vet hur ofta detta förekommer, men ska nu låta utreda saken, för det här kan vara fråga om en ”dubbelbeskattning”.

– Ja, gör man oskäliga uttag från de kommunala bostadsbolagen till annan kommunal verksamhet, så är det klart att hyresgästerna får vara med och betala annan kommunal verksamhet både genom sin hyra och genom sin skatt, säger bostadsminister Lars-Erik Lövdén.

Hyresgästföreningen, och de kommunala bostadsbolagens organisation, SABO, kallar det för dubbelbeskattning, om det är så att kommunerna mjölkar sina bostadsbolag på pengar.

Hyresgästföreningen anklagar kommunerna för att det är ett fiffel i miljardklassen som pågår. Men olika smarta upplägg så kan kommunerna föra över kapital från sina bostadsbolag till annan kommunal verksamhet.

En rad kommuner pekas ut, bland andra Stockholm, Huddinge, Växjö och  Linköping. Här kan en enskild hyresgäst i allmännyttan få betala mellan 2 000 och 8 000 kronor mer per år än vad som är en skälig hyra.

SABO- liksom bostadsministern, säger sig inte veta i vilken utsträckning detta förekommer. Men Lars-Erik Lövdén ska nu göra en kartläggning.

Samtidigt betonar han att koncerntransaktioner kan vara okej. Om en kommun har flera bostadsbolag, så ska man kunna föra över medel emellan dem för att till exempel rusta upp ett bostadsbestånd.

Den lag som reglerar kommunernas utdelning från bostadsbolagen är bara ett och ett halvt år gammal, men den kan nu efter regeringens kartläggning komma att revideras.

En annan stridsfråga är vad ”självkostnad” egentligen betyder. Här kan parterna få hjälp av bostadsministern.

– Långsiktiga självkostnader innebär ju att bolagen ska kunna finansiera sin verksamhet. De ska kunna ha förutsättningar att klara renovering och underhåll och klara sig på egen hand så att säga, utan att ägarna behöver skjuta till nytt kapital. Det är ju inte ett primärt syfte för ett kommunalt bolag att generera så hög avkastning som möjligt till sin ägare och det är det som skiljer mellan ett kommunalt bolag och ett privat bolag, säger kommun- och bostadsminister Lars-Erik Lövdén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista