Norrköping

Muddringen av Bråviken börjar

På fredag startar den omdiskuterade muddringen i Bråviken, mudderverket Kategats har redan anlänt från Riga till hamnen i Norrköping.

– Det är ett paternosterverk som vi kallar det i Sverige, det är ett mudderverk med en skopkedja som är en oändlig kedja som går runt hela tiden. Det är ett klassiskt mudderverk, den typ av mudderverk som man hade när man startade med muddringen i mekanisk form, säger Eric Kevan projektledare från sjöfartsverket.

Totalt ska tre miljoner kubikmeter lera tas upp och tippas på norra sidan av Esterön, tillsammans med 300 000 kubikmeter berg. I november beräknas muddringen vara klar kostnaden uppgår till 260 miljoner kronor.

– Det finansieras av sjöfartsverket till femtio procent och Norrköpings kommun femtio procent. Vi har också fått ett tillskott på tio procent av våra kostnader från EU, säger Eric Kevan.

De som bor i området, på norra sidan av Bråviken och Lindö kommer att märka av muddringen säger Åsa Jansson som är miljöhandläggare i projektet.

– Framförallt kommer det att vara buller, grumling och vibrationer som man kommer att märka.

Hur kommer det att påverka fiskarna?

När det blir sprängningsarbete så kommer ett akustiskt ljud utsändas, som skrämmer iväg fisken, säger Åsa Jansson.

Inseglingsrännan kommer att fördjupas cirka två meter och breddas 40 meter norrut och för Norrköpings hamn är det här viktigt menar Raymond Axelsson som är teknisk chef i Norrköpings hamn.

– Det är en jättestor sak för hamnen att kunna ha den kapaciteten att vi kan erbjuda att lasta båtarna fulla, det betyder mycket för redare och befraktare, säger Raymond Axelsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista