Norrköping

Deras barn har ingenstans att leka

Den nya lekplatsen i Vasaparken i Norrköping ska vara tillgänglig för alla barn och anpassas för de med funktionshinder. Men det finns barn som inte kommer att kunna leka i Vasaparken.
– Vi får åka till lekparken när det är regn och rusk och blåst, när andra barn håller sig inne, säger Ewa Andersson vars tonårsbarn som har autism.

Lena Roxström och Ewa Andersson, som båda barn med autism, berättar att de får försöka vara på lekplatser när ingen annan är där.

– Vi tar bilen och åker runt och letar efter en lekpark där det inte finns barn just då. Råkar det komma barn då, är det bara att sätta sig i bilen och åka, berättar Ewa Andersson.

De behöver en egen lekplats, idag får de här barnen hitta andra lösningar. De behöver en lekplats i lugn och ro, de kan bli stressade och må dåligt med mycket liv och rörelse från andra barn och då bli utåtagerande och börja slåss.

Eftersom det också handlar om äldre barn behövs en större modell av gungor, klätterställningar och rutschkanor men det som framförallt behövs är ett staket eftersom de här barnen gärna vill rymma.

– En inhägnad så att de kan ägna oss åt att leka, och inte på att vara rymningsbenägna.

Under hösten 2008 träffade Lena Roxström och Ewa Andersson de styrande politikerna i Norrköpings kommun. Där blev de lovade att frågan skulle lösas men sedan dess har de inte fått något svar.

Samtidigt som kommunen nu planerar för en ny, fin lekplats i Vasaparken väntar Lena Roxström och Ewa Andersson på besked.

– Det känns som att de inte lyssnar på oss, säger Lena Roxström.

– Det är frustrerande eftersom han vill leka precis som vilket annat barn, berättar Ewa Andersson.

Stefan Arrelid (MP), som är ansvarigt kommunalråd, lovar nu att det ska hända saker i ärendet.

– Jag ska ta med mig den här frågan redan idag till ett möte, och vi måste se till att ordna det här för det ska inte behöva dröja längre.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista