Ydre

Inget SD-samarbete i Ydre

Uppdaterad: 15:34
Sverigedemokraterna kommer att ställa upp i valet till kommunfullmäktige i nio av länets kommuner i höst. En av kommunerna är Ydre där man under flera år har haft ett samarbete över partigränserna.

Men ett samarbete med Sverigedemokraterna ser inte kommunalrådet Inga Arnell Lindgren, centerpartiet, som något alternativ.

– Jag själv har svårt att se att jag skulle ha lätt att samarbeta med Sverigedemokraterna, med tanke på deras valprogram. Jag tror inte riktigt att vi har samma ideologiskauppfattning.

Men har du det med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i din kommun?
– Visst har vi politiska åsiktsskillnader, men det är ju grunden med varje enskild individs fri- och rättigheter som det bygger på. Där, tycker jag, har inte Sverigedemokraterna har kanske inte samma uppfattning i sitt valmanifest, säger Arnell Lindgren.

Med undantag för ett par mandatperioder har politikerna i Ydre samarbetat med varandra över blockgränserna i över 50 år. Syftet med det har varit att partierna gemensamt ska driva frågan om det bästa för Ydre kommun och dess invånare. Men nu när Sverigedemokraterna ställer upp i kommunvalet i Ydre för första gången har de styrande politikerna ett nytt samarbete att ta ställning till.

Även om Inga Arnell Lindgren själv har svårt att se ett samarbete med just Sverigedemokraterna menar hon att det först kan avgöras när man ser resultatet av valet. Men det skulle inte vara odemokratiskt att utesluta något parti menar hon.

– Att man har representativdemokrati betyder inte att man samarbetar med alla, utan man samarbetar med dem man känner att man kan samarbeta med, säger Arnell Lindgren.

Lisen Elowson Tosting
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista