östergötland

Tunga lyft oroar vid sjuktransporter

Undersköterskor får ensamma ta hand om patienter, lyfta dem på bårar in och ur sjukvårdsbilarna. Nu vill Arbetsmiljöverket att arbetsgivaren ändrar på det.

Pedro Santander, Kommunals överskyddsombud i östra länsdelen, säger att det är oacceptabelt att sjukvårdspersonalen jobbar ensamma.

– Jag tycker att man bör vara två, speciellt när man ska bära tunga personer. Även säkerheten, man känner sig trygg om man är två i sjukvårdsbilarna, säger Santander.

Förra året tog företaget Sirius Humanum över det som kallas liggande sjukvårdstransport i den östra länsdelen.  I liggande sjukvårdstransporter får bara personer åka som behöver ligga ner, men som inte är i behov av vård under färden.

Enligt landstingets upphandling får transporten skötas av en person. Men från arbetsmiljöverket är man kritiskt till det och menar att arbetet med att lyfta personer liggande på en bår in och ur bilen kan vara mycket påfrestande för de anställda.

Samtidigt har Arbetsmiljöverkets granskning visat att i det i bilarna förekommer transport av personer som behöver vård och som egentligen borde skötas av ambulansverksamheten. Det kan vara personer som är drogpåverkade, förvirrade eller oroliga.

Pedro Santander har inte några invändningar på hur arbetsgivaren har skött sitt ansvar men är kritiskt till den politiska ledningen inom landstinget som har gjort upphandlingen.

– Om det är så att vi har fått fel patienter i de här transporterna så måste vi titta på det naturligtvis, och styra upp våra rutiner. Att lyfta de här patienterna är absolut inte meningen att man ska behöva göra själv, utan då ska man kunna få bärhjälp när sådan behövs, säger Anita Mohall, ansvarig tjänsteman på landstinget i Östergötland.

Tahir Yousef
tahir.yousef@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista