östergötland

Gustavsson: ”Förringa inte småpartier”

Det startas flera nya småpartier i länet inför höstens val. Idag har vi berättat om Filosofiskt initiativ, som startats i Vadstena. Nya småpartier ska inte föraktas, det anser länsordföranden för Moderaterna, Christian Gustavsson.

– På ett lokalt plan kan ett par personer som startar ett parti, i en viktig fråga för kommunen naturligtvis få väldigt stort genomslag. Där kan det bli en konkurrenssituation. När det gäller riksdagen eller landstinget, där det krävs ganska så mycket röster för att komma in, känner jag inte direkt någon konkurrenssituation, säger Gustavsson.

Men exemplet Vrinnevilistan i Östergötland visar att om det rätt fråga som väcks vid rätt tidpunkt så kan ett nystartat parti ta sig rakt in i en beslutande församling, som Vrinnevilistan gjorde i landstinget.

– Att man kan peka på en enskild fråga, det är ju ett sätt att få upp en åsikt på agendan även hos de etablerade partierna, säger Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista