Norrköping

Muddringen oroar fortfarande

I dag startar den omdiskuterade muddringen i Bråviken. Inseglingsrännan ska breddas och fördjupas för att tyngre lastade fartyg ska kunna ta sig in i Norrköpings hamn.

Beslutet om muddringen har prövats och godkänts av Miljööverdomstolen, men de boende i området är fortfarande mycket oroliga.

– Jag känner en stor osäkerhet inför vad som kan finnas på botten i form av miljögifter. Jag tror inte att jag kommer att vindsurfa mer i sommar. För skiten ska kastas här, precis utanför, säger Carl Ribbegårdh som är ute och vindsurfar på Norrköpings surfstrand i Bråviken.

Längs Strandvägen i Kolmården trängs sjöbodarna intill Bråviken. En av sjöbodarna äger Britt-Marie Hagander, som också är mycket bekymrad.

– Jag tänker tillbaka på den gångna tiden när man muddrade här för Lindökanalen. Det har tagit ända fram till nu innan vi har fått tillbaka tång och fisk i Bråviken igen och vattnet är klart och fint, säger Britt-Marie Hagander.

Den omdiskuterade muddringen i Bråviken har godkänts av Miljööverdomstolen, under förutsättning att ett antal villkor uppfylls. Däribland mätningar av grumling och bullernivå som genomförs under projektets gång och som redovisas för länsstyrelsen. En viss miljöpåverkan kommer dock naturligtvis att ske, säger Mats Claesson, som är sakkunnig vid naturvårdsenheten på länsstyrelsen i Östergötland.

– Man ska väl alltid ha respekt för att människor känner oro. Men vid den här prövningen har man gjort en avvägning mellan de olika intressen som finns i Bråviken, säger Matts Claesson.

Är det riskfritt att bada och äta fisk från Bråviken i sommar?
– Alltså, man har gjort en avvägning här då utgående från de risker som skulle kunna hända, vi får väl lita på det, säger Matts Claesson.

Förskolebarnen i Kolmården har utnyttjat närheten till Bråviken och badat varma dagar men Marie Jonsson, barnskötare på Pandans förskola i Kolmården, säger att det är slut på det nu.

– Vi kommer inte att gå dit och bada för man undrar vad som finns i vattnet och vad som kommer upp helt enkelt. Det ansvaret vill inte vi ta, att man går dit och badar med barnen, säger Marie Jonsson.

Lovisa Gelin
lovisa.gelin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista