Dyster arbetsmarknadsprognos

Antalet nyanmälda lediga jobb till länets arbetsförmedlingar mer än halverades under året. Och trots att Länsarbetsnämnden trott att det skulle ljusna i år fortsätter antalet nyanmälda jobb att ligga kvar på en låg nivå även under årets första månad.

Efter ett ganska mörkt år på länets arbetsmarknad fortsätter efterfrågan på arbetskraft vara låg.Totalt anmäldes 1500 lediga jobb i januari i år och det är nästan 500 färre än samma månad förra året. Minskningen berör så gott som alla yrkesområden med undantag av servicearbeten eftersom 300 platser anmäldes om sommarjobb på Kolmårdens djurpark.Kommunernas dåliga ekonomier gör också att efterfrågan på personal i sjukvård, omsorg och skola inte heller varit så stor.Jämfört med Januari förra året sjönk arbetslösheten, däremot bland ungdomar mellan 20 och 24 år med 100 personer under januari i år. Trots det ligger ungdomsarbetslösheten i Östergötland något högre än riksgenomsnittet.Efter en lång tid med stigande långtidsarbetslöshet minskade antalet långtidsarbetslösa något i januari i år jämför med förra året.Även varslen om uppsägningar fortsätter att vara höga. Totalt varslade 14 företag närmare 400 anställa om uppsägning förra månaden.En ganska dyster prognos alltså för den östgötska arbetsmarkanden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".