Norrköping

Populär opera i ny tappning

En av de mest populära operorna, Tosca, har premiär på lördag i Norrköping. Det är Svenska Operan som står bakom uppsättning och det är en spännande historia som rymmer det mesta som kärlek, intriger, svek och tortyr.

Margareta Ridderstedt gestaltar rollen som Floria Tosca som är en känd sångerska.

– Det är en av de största rollerna man kan göra.

Var ligger utmaningen?
– Det är en dramatisk roll med väldigt stora språng sångmässigt och intensivt hela tiden berättar Margareta Ridderstedt i en paus av repetitionerna i Hörsalen.

Tosca är skriven av Puccini och utspelar sig i Rom år 1800. Men i Märit Bergvalls regi har man valt att förlägga handlingen till en totalitär stat runt 1970-tal.

– Jag har velat ha en ram som folk kan ta till sig så att det inte blir så abstrakt och då är det spännande om man sätter in handlingen i en sådan miljö så man verkligen kan ta det till sig, säger Märit Bergvall.

Det här en opera som får med de flesta ingredienserna i en spännande historia. Ett konstnärspar Floria Tosca och Mario Cavaradossi kommer i vägen för polischefen Scarpia och hans män och hamnar av en slump mitt i en politisk thriller.

Berättelsen om Toscas öde är en av de mest uppskattade operorna av både publik och sångare. Margareta Ridderstedt ser fram emot att få gestalta operadivan som inte bara är en svartsjuk dam.

– Hon är också en intelligent kvinna som håller på att planera deras flykt från det totalitära samhället så jag hoppas att hon kan bli en mångfacetterad i publikens ögon avslutar Margareta Ridderstedt.

Mer om Svenska operan

#text=3672183#

#text=3626446#

Maria Turdén

Reporter
maria.turden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista