Platsen för värdetransportrånet

Friande domar för värdetransportrån

Samtliga misstänkta i det stora värdetransportrånet i Linköping fö r ett år sedan friades i dag av tingsrätten. Bland annat åtalades den väktare som körde transporten för att ha hjälpt rånarna. Rånbytet blev över 21 miljoner kronor.

Det var i mars förra året som rånarna slog till mot en värdetransport, som skulle fylla på pengar i en bankomat vid Braskens Bro i Linköping. Rånarna kom över 21,2 miljoner kronor.

I december åtalades fem personer. Två av dem misstänktes ha utfört rånet, en tredje - väktaren som körde transporten - för att ha hjälpt rånarna. Men åklagarens bevisning byggde mest på indicier, ett 40-tal vittnen har hörts.

Nu är rättegången över och i dag offentliggjorde Linköpings tingsrätt sin dom. Samtliga inblandade frias. Rätten anser att åklagarens bevisning är för svag för att det ska räcka till en fällande dom.

Utredningen visar nämligen inte hur rånförberedelserna eller rånet gått till, än mindre vilken roll de åtalade skulle ha haft. Samtidigt konstaterar tingsrätten att det finns vissa besvärande omständigheter för några av de åtalade. Men inte så att det räcker för en fällande dom.

Värdetransportrånet som är det största hittills i Östergötland förblir därmed ouppklarat. Rånbytet är fortfarande borta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".