200 flickor utsatta för hedersvåld

Över 200 flickor i länet har utsatts för hedersrelaterat förtryck de senaste tre åren. Det visar en kartläggning som länsstyrelsen gjort.

Efter de senaste årens uppmärksammade våld mot unga kvinnor i invandrarfamiljer vill regeringen skaffa sig en bild av hur många kvinnor och flickor i landet som riskerar att utsättas för hot och våld av familjen. Just nu slutförs kartläggningar i alla län och på många håll överraskas myndigheterna av hur många som faktiskt upplever hot från sin familj.

Östergötland är det län utanför storstadregionerna där flest flickor anmält att dom utsatts för hedersrelaterat våld. Det är 202 flickor under 20 år som anmält att de är utsatta för hedersrelaterat förtryck. Men mörkertalet är stort.

Ju fler som får reda på att myndigheterna börjar ta problemet på allvar, ju fler anmälningar kommer in.

- Vi trodde inte att det skulle vara så här många, säger länsstyrelsens jämställdhetsdirektör Catharina Alpkvist.

- När vi nu så tydligt säger att vi inte tolererar det här kommer det att komma betydligt många fler, det tror jag, säger Alpkvist.

I nästa steg kommer länsstyrelsen att undersöka i vilka invandrargrupper problemet är störst.

Det som brukar betecknas som ”hedersrelaterat våld”, alltså att unga kvinnor utsätts för hot och våld av manliga släktingar som inte kan acceptera kvinnornas livsstil, är långt ifrån enbart ett storstadsfenomen.

Över hela landet finns unga kvinnor som känner sig hotade, efter att det har avslöjats att de till exempel gått på fest med klasskompisarna utan tillåtelse, burit kort kjol eller haft en pojkvän som föräldrarna inte velat godkänna.

Det handlar om att värna familjens heder, så som den värderats traditionellt i vissa kulturer. Trycket är hårt på de unga kvinnorna att inte bryta mot den traditionen.

FAKTA: VÅLD I HEDERNS NAMN

* Med hedersrelaterat våld avses oftast våld riktat mot kvinnor som av någon anledning anses ha vanärat sin familj. Det kan handla om unga kvinnor som haft ”fel” pojkvän eller kvinnor som varit otrogna. Kulturell tradition spelar in, begreppet oskuld anses ha stort värde.

* I Sverige har det hedersrelaterade våldet framför allt uppmärksammats genom två mord. 26-åriga Fadime Sahindal sköts till döds av sin far i januari 2002, när hon var på besök i sin systers lägenhet i Uppsala. Fadern, som dagen därpå erkände dådet, ansåg att dottern vanhedrat familjen eftersom hon haft en svensk pojkvän. Familjen härstammar från en liten by i turkiska Kurdistan. 19-åriga Pela Atroshi från Farsta mördades i juni 1999 i irakiska Kurdistan, dit hon åkt för att besöka släktingar. Hennes 38-årige farbror höll i vapnet och han fick hjälp av sina tre bröder, bland andra Pelas far. Dottern ansågs ha vanärat familjen genom att vilja leva västerländskt.

* I juni i år beslutade regeringen att avsätta 19 miljoner kronor till skyddat boende för flickor och unga kvinnor som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld. De tre storstadslänen fick 4,5 miljoner kronor vardera för att utveckla skyddade boenden och för att starta förebyggande insatser.
(TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".